Tradiční slavnostní večeře uprostřed nejkrásnějších svátků v roce vypadá v každé rodině trochu jinak. Klasikou je obalovaný kapr a bramborový salát, často ale sladkovodní rybu nahrazují ty mořské, například losos. Abychom si užili jeho chuť, je lepší vybrat mraženého. Proč?
Jíme málo ryb
Češi jsou v porovnání s celoevropským průměrem s konzumací ryb dost pozadu. Sníme pouze necelých 6 kg na osobu, zatímco průměrná spotřeba v EU je kolem 22 kg na osobu. Nejvíce ryb se sní právě v období Vánoc, protože bez tradičního kapra nebo jiné ryby si mnoho rodin neumí svátky představit. U sladkovodních ryb, díky dlouhé tradici rybářství v naší zemi, máme možnost sehnat rybu čerstvou či živou na sádkách. U mořských ryb je ale dobré kupovat pouze ryby mražené, protože sehnat opravdu čerstvou a kvalitní rybu je téměř nemožné.
Rychlé zmrazení
Zdravotně závadná začne být ryba od ulovení přibližně do tří až čtyř dní. A to je velmi krátká doba na to, aby se ryba dostala z lodi z moře až na náš stůl. Je potřeba ji nejdříve z moře dopravit ke zpracování, potom do jiné země a přes sklady až na pult obchodu. Velmi často se tak setkáme s rybami, které byly zmrazené a v obchodě rozmrazené a prodávané jako čerstvé, což se ale projeví na kvalitě i chuti. Je proto výhodnější vybírat ryby mražené, u kterých je zachována prvotřídní kvalita a dodavatel dbá na nepřerušený proces mrazení. Nesmí tak dojít k poklesu teploty během žádného z kroku dopravy, což platí nejen pro ryby, ale také mraženou zeleninu a ovoce nebo maso.
Pro udržení co nejlepších podmínek je ideální volbou nechat si mražené jídlo dovézt až domů, protože se tak minimalizuje riziko částečného rozmrazení při manipulaci a přenosu z obchodu domů. Dodávky Family market jsou vybaveny jedinečnou mrazící technikou, udržuji stálou teplotu kolem mínus 30 stupňů. Ryby i další potraviny se tak na náš stůl dostanou v naprosto perfektní kondici se zaručenou kvalitou. Rozdíl poznáme především v chuti. Ryba zmrazená hned na lodi po ulovení si zachová tu nejlepší kvalitu i chuť, zatímco u jiných skladovacích procesů je nutné k rybám přidávat konzervanty nebo vodu, které ale následně ubírají chuť.